Po raz pierwszy od 2014 roku rośnie emisja CO2
14 listopada 2017, 13:48W bieżącym roku po raz pierwszy od roku 2014 wzrośnie emisja dwutlenku węgla i to od razu o 2%. Główną przyczyną jest zwiększone zużycie węgla w Chinach. To zła wiadomość, gdyż przez trzy lata, pomimo światowego wzrostu gospodarczego, udało się utrzymać emisję CO2 na stałym poziomie.
Reaktor fuzyjny z nanokompozytów?
13 listopada 2017, 12:53Opanowanie fuzji jądrowej daje nadzieję na stworzenie niewyczerpanego źródła czystej energii. Jedną z poważnych przeszkód stojących na drodze ku osiągnięciu tego celu jest trudność w stworzeniu materiału, który przetrwałby warunki fuzji jądrowej, a więc z którego można by zbudować reaktor. Naukowcy z Texas A&M Univeersity właśnie wpadli na trop takiego materiału.
Za cztery lata broń laserowa trafi na pokład myśliwca
8 listopada 2017, 12:38W ciągu najbliższych czterech lat broń laserowa ma trafić na pokład samolotu myśliwskiego. Amerykańskie Air Force Research Laboratory (AFRL) podpisało z Lockheedem Martinem umowę opiewającą na 26,3 miliona dolarów, która przewiduje, że do roku 2021 firma zaprojektuje, opracuje i stworzy wysokoenergetyczny laser bojowy dla samolotów myśliwskich
Centrum bazodanowe odbierze całość energii z wielkiej farmy wiatrowej
6 listopada 2017, 13:08Microsoft podpisał umowę na zakup 100% energii z farmy wiatrowej budowanej w pobliżu Amsterdamu. Farma o wydajności 180 MW ma zasilić położne w pobliżu centrum bazodanowe chmury Azure. Położenie nowej inwestycji w pobliżu holenderskiego centrum bazodanowego Microsoftu wyjątkowa okazja, by farma mogła bezpośrednio zasilać odbiorcę energii.
Naukowiec pozywa amerykańską Akademię Nauk do sądu
6 listopada 2017, 12:37Naukowy spór o przyszłość alternatywnej energetyki trafił do sądu. Mark Jacobson, ze Uniwersytetu Stanforda złożył pozew cywilny przeciwko amerykańskiej Narodowej Akademii Nauk (NAS) oraz naukowcowi, który skrytykował jego pracę.
Wg naukowców, lepiej zdrowo magazynować niż rozkładać
2 listopada 2017, 14:25Naukowcy zbadali otyłych ludzi, by stwierdzić, czemu u niektórych rozwija się insulinooporność, a u innych nie. Paradoksalnie kluczem do rozwiązania zagadki wydaje się skuteczniejsze magazynowanie tłuszczu.
Smak nowy - węglowodanowy
30 października 2017, 13:09Naukowcy z Deakin University odkryli potencjalny 7. smak - węglowodanowy. Teraz chcą sprawdzić, w jaki sposób skłania on ludzi do spożywania pokarmów skrobiowych.
W odpowiedzi na dźwięki o niskiej częstotliwości ostrygi błyskawicznie zamykają muszle
27 października 2017, 09:43W reakcji na dźwięki o niskiej częstotliwości, które są typowe dla morskiego zanieczyszczenia hałasem, ostryżyce japońskie (zwane też ostrygami wielkimi) błyskawicznie zamykają muszle.
Eksperyment Lenskiego trwa od 68 000 pokoleń
23 października 2017, 11:40Przed niemal 30 laty, 24 lutego 1988 roku Richard Lenski umieścił w 12 kolbach bakterie E.coli, kolby włożył do wstrząsarki i pozostawił całość na noc w temperaturze 37 stopni Celsjusza. W każdej kolbie znajdowało się tyle pożywki, by bakterie zużyły ją do rana
Powstała mapa, ile wapnia spożywają średnio dorośli z całego świata
19 października 2017, 11:37Analiza globalnego dziennego spożycia wapnia przez dorosłych pokazała znaczące różnice między regionami. Najmniejsze jest ono we wschodniej Azji, a największe w Europie Północnej.